PRZEDMIOTEM WYNALAZKU JEST MASEŁKO LNIANE SPOŻYWCZE ZAWIERAJĄCE W SWOIM SKŁADZIE OD 16 DO 20% OLEJU ROŚLINNEGO W STOSUNKU DO OGÓLNEJ ILOŚCI TŁUSZCZU. ISTOTNE JEST, ŻE PODCZAS DOJRZEWANIA ŚMIETANY NA MASŁO STOSUJE SIĘ ZABIEG BIOLOGICZNY W WYNIKU CZEGO W PRODUKCIE POZOSTAJĄ ŻYWE SZCZEPY BAKTERII FERMENTACJI MLEKOWEJ, KORZYSTNE DLA UKŁADU POKARMOWEGO CZŁOWIEKA. PRODUKT NIE JEST PODDAWANY ŻADNYM PROCESOM KONSERWUJĄCYM, NIE PODDAJE SIĘ GO RÓWNIEŻ TERMIZACJI.
PRODUKT NOSI CECHY WYROBU ŚWIEŻEGO I NATURALNEGO, ZACHOWUJĄC CECHY SMAKOWO – ZAPACHOWE SKŁADNIKÓW. POSIADA ORZEŹWIAJĄCY SMAK I ZAPACH.

PLANTINOVA Sp. z o. o.
ul. Wojska Polskiego 71b
60-630 Poznań

tel.: +48 606 470 679
biuro@plantinova.pl

Masełko lniane łączy zalety klasycznego masła i zimnotłoczonego oleju lnianego. Olej lniany jest jednym z najbogatszych znanych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: omega 3 i omega 6. Liczne badania kliniczne potwierdziły, że kwasy te spożywane w prawidłowej proporcji modulują metabolizm prostaglandyn, co w konsekwencji obniża poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziała chorobom serca i krążenia, działa przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie. Niewątpliwą zaletą tłuszczów
pochodzenia roślinnego jest brak w nich cholesterolu. Zaletą masła z kolei jest naturalne występowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie A i D.

Sektor Rolno-Spożywczy. Mleczarnie, producenci wyrobów mleczarskich.
DOJRZAŁOŚĆ TECHNOLOGII: GOTOWA DO WDROŻENIA

FORMA OCHRONY: PATENT


(REF. NO. CT11)